Dureri în spate

Ce cauzează durerile mele de spate?

Probabil, poți să dai vina pe uterul tău în creștere și schimbările hormonale pentru spatele care te doare.

Uterul tău care se mărește schimbă centrul de gravitație și întinde și slăbește mușchii abdominali, schimbîndu-ți postura și îți încordează spatele. Durerili de spate pot apărea și dacă un nerv este presat. Deasemenea, greutatea în plus pe care o ai înseamnă mai mult lucru pentru mușchi și mărirea presiunii asupra încheieturilor tale, iată de ce spatele tău poate să se simtă mai rău la sfîrșitul zilei.

Mai mult ca atît, schimbările hormonale în graviditate slăbesc încheieturile tale și ligamentele care atașează oasele pelviene la coloana vertebrală. Aceasta poate să te facă să te simți mai puțin stabilă și să provoace dureri cînd mergi, stai, ești așezată de mult timp, te rostogolești în pat, te încovoi sau ridici lucruri.

Nu ești singură. Aproximativ trei pătrimi din femeile gravide simt dureri în spate la un anumit moment. Cel mai des durerea apare în ultimele luni, devinind din ce în ce mai rele cît timp progresează sarcina. Poate de asemenea să persiste după ce se naște copilul, dar durerile postpartum de spate de obicei se rezolvă în cîteva luni.

Veștile bune sunt că nu există nici o legătură dintre durerile de spate și rezultatul sarcinii.

Ce fel de dureri în partea de jos a spatelui sunt cele mai des răspîndite?

Experții descriu două tipuri de dureri în partea de jos a spatelui în sarcină: Durerea lombară intervine în zona vertebrelor lombare în partea de jos a spatelui, iar durerea posterioară pelviană este resimțită în spatele bazinului tău. Unele femei au simptome de ambele feluri în zona de jos a spatelui.

Durerea lombară este ca durerea în partea de jos a spatelui pe care ai avut-o înainte de a fi gravidă. O simți pe și în jurul coloanei aproximativ la nivelul taliei tale. Poți de asemenea să ai dureri pe care să le simți pînă la picioare. Șezutul jos sau în picioare pe perioade lungi de timp și ridicarea greutăților de obicei înrăutățesc durerilecare tind să devină mai intense la sfîrșitul zilei.

Femeile gravide au și dureri posterioare în zona pelviană, care sunt simțite mai jos decît durerea lombară. Poți să le simți adînc în fese, pe unul sau pe ambele parți sau în spatele coapselor. Pot fi declanșate de activități precum mersul, urcarea scărilor, rostogolirea în pat, răsucirea sau ridicarea.

Pozițiile în care tu ești aplecată de la talie, precum așezarea pe scaun și aplecarea înainte în timp ce lucrezi la o masă –toate pot să înrăutățească durerile posterioare pelviene. Femeile cu dureri posterioare pelviene sunt mai susceptibile la dureri al osului pubian.

Ce pot face în legătură cu dînsele?

Exerciții

Poți să simți nevoia mai mult să te încolăcești în pat decît să faci exerciții cînd te doare spatele, dar nu sta mult timp în pat. Odihna în pat,în general, nu ajută în cazul durerilor de lungă durată și poți chiar să te simți mai rău. De fapt, exercițiile pot fi ceea de ce ai nevoie.

Consultă-te cu medicul tău înainte de a începe un program de exerciții (sunt unele situații în care ar trebui să-ți limitezi exercițiile sau să renunți la ele). Atunci, ia în considerație:

 • Exerciții de întărire a mușchilor pentru consolidarea mușchilor care țin de spate și de picioare, inclusiv mușchii abdominali.
 • Înotul este un exercițiu grozav pentru femeile gravide, deoarece întărește mușchii abdominali și cei spinali de jos și flotabilitatea apei ia încărcătura din ligamente și încheieturi. Practică o oră de exerciții prenatale acvatice, dacă există una în localitatea ta. Aceasta poate fi foarte relaxant și există cercetări care sugerează ca exercițiile acvatice pot scădea intensitatea durerilor de spate în timpul sarcinii.
 • Mersul este o altă opțiune bună. Este cu un impact scăzut și ușor de îndeplinit în rutina ta zi de zi.
 • Pentru durerea lombară încearcă să faci înclinări pelviene, care pot ușura durerea de spate prin întărirea mușchilor .

Ai grijă de poziție și de mecanica bună a corpului.

 • Stai dreaptă.  Aceasta devine mai greu de făcut cu cît se schimbă corpul, dar încearcă să-ți păstrezi umerii în spate. Femeile gravide tind să încline umerii și să-și arcuiască spatele cu cît burtica lor crește, punînd mai multă tensiune pe coloană.
 • Dacă stai așezată toată ziua, asigură-te că stai dreaptă. Sprijinîndu-ți picioarele cu un scăunel poate să prevină durerea lombară, de asemenea poți utiliza o pernă micuță pentru partea de jos a spatelui. Ia pauze de la șezut. Ridică-te și mergi un pic la fiecare oră.
 • Este la fel de important să eviți să stai în picioare mult timp. Dacă trebuie să stai în picioare toată ziua, încearcă să faci o pauză la amiază și să stai culcată și să-ți sprijini coapsele și burtica cu perne.
 • Ai grijă la mișcările care înrăutățesc durerea. Dacă ai durere pelviană posterioară, încearcă să limitezi activitățile precum urcatul scărilor. Și evită orice exercițiu ce necesită mișcare extremă a șoldurilor și a spinării.
 • Poartă încălțăminte confortabilă și evită tocurile înalte. Cu cît crește burtica ta și se schimbă balanța, tocurile înalte vor dăuna posturei și mai mult și vor crește șansele de împiedicări și căderi.
 • Divizeză greutatea obiectelor pe care trebuie să le cari. Cărînd cîte o pungă în ambele mîini va fi mult mai bine decît una singură grea.
 • Ai grijă cînd te scoli din pat: Îndoaie picioarele la genunchi și șolduri cînd te întorci pe altă parte, și folosește mîinile pentru a te împinge în sus în timp ce legeni picioarele peste pat.
 • Pentru a te odihni bine noaptea, încearcă să dormi pe o parte cu unul sau cu ambii genunchi îndoiați cu o pernă între picioare. Cu cît avansează sarcina, folosește altă pernă pentru a-ți sprijini abdomenul.