Lăuzia

Cum te simți după naștere  

Poți să te simți obosită după primele cîteva zile, deci asigură-te să te odihnești din plin. Chiar și plimbarea sau mersul în jur poate să-ți pară un lucru foarte greu. Mai jos poți găsi unele sfaturi cum să te descurci cu suturile, hemoroizii și sîngerarea.

Pentru multe mame, emoția și plăcerea aducerii pe lume a unui nou bebeluș întrece orice problemă. Dar poți să te simți un pic depresivă, mai ales dacă ești obosită sau simți că nu poți avea grijă de bebelușul tău cum ți-ai dori.

A da naștere unui copil este o experiență emoționantă și obositoare și hormonii tăi se schimbă dramatic în primele cîteva zile. Unele femei au „melancolie postnatală” și se simt plîngăcioase aproximativ de la trei la cinci zile după naștere (asigură-te că tu și partenerul tău stiți despre depresia postnatală) .

Unele femei se îngrijorează, pentru că nu-și iubesc copilul imediat. Nu este întotdeauna dragoste la prima vedere. Poate ai nevoie de un pic de timp –  între timp poți să ai grijă de el și să-i oferi toată căldura și securitatea de care el sau ea are nevoie.

 

Formele tale în primele cîteva zile 

Corpul tău va avea unele schimbări semnificative în aceste cîteva zile.

 

Sînii tăi 

Sînii tăi devin mai mari la început și atunci cînd alăptezi regulat. Alimentația la sân este cea mai bună opțiune pentru copilul tău. Dacă nu intenționezi să alăptezi de la început, nu trebuie să faci nimic. Dar în a treia sau a patra zi, sînii tăi pot fi mai sensibili, deoarece laptele încă se produce. Purtînd un sutien bun, de suport poate să te ajute. Sînii tăi vor deveni mai mici din nou într-o săptămînă sau mai mult. Vorbește cu moașa daca te simți incomod.

Burta ta va fi probabil destul de mare după naștere. Chiar după nașterea copilului, plus placenta și mult lichid, oricum vei fi mai grasuță decît ai fost înainte de sarcină. Aceasta se întîmplă, deoarece mușchii tăi s-au întins. Dacă te alimentezi cu o dieta echilibrată și faci anumite exerciții, formele tale ar trebui să revină la normal curînd. Alăptarea ajută mult, pentru că face uterul să se contracte. Din această cauză, poți să simți un junghi dureros în stomac sau o durere mai îndelungată în timp ce îl hrănești pe bebeluș.

Vezica ta urinară

Este absolut normal dacă ți se scurge un pic de urină cînd rîzi, tușești sau te miști brusc. Exercițiile pentru planșeul pelvin pot ajuta în prevenirea acestui lucru. Dacă problema durează mai mult de trei luni, adresează-te la medic.

Suturile, hemoroizii și sîngerarea după naștere

Dacă ai suturi după ruptură sau epiziotomie, spală zona cu apă curată și călduță pentru a o vindeca. Fă baie sau duș cu apă curată. După baie, șterge-te ușurel.

În primele cîteva zile, adu-ți aminte să te așezi ușurel și să te culci pe o parte, ci nu pe spate. Exercițiile pentru planșeul pelvin pot ajuta la vindecare.

Dacă suturile sunt dureroase și dor, anunță-l pe medic ca el să-ți recomande un tratament. Analgezicele vor ajuta, de asemenea. Dacă alăptezi, consultă-te cu medicul înainte de a folosi ibuprofen sau paracetamol. De obicei suturile se dizolvă pînă cînd tăietura sau cicatricea se vindecă, dar cîteodată trebuie să fie scoase.

Tu probabil că nu va trebui sa-ți eliberezi intestinele cîteva zile după naștere, însă e important să nu permiți să fii constipată. Mănîncă fructe proaspete, legume, salate, pîine integrală sau din tărîțe și bea multă apă.

Oricum te-ai simți, e foarte improbabil că tu o să-ți rupi suturile sau o să deschizi din nou rana, dar ar fi bine să ții o bucată de tifon curat peste suturi în timpul defecației. Nu te încorda tare în timpul acestui proces.

Hemoroizii

Hemoroizii sunt foarte des întîlniți după naștere, dar ei de obicei dispar în cîteva zile. Mănîncă fructe proaspete, legume, salate, pîine integrală sau din tărîțe și bea multă apă.Aceasta ar trebui să ușureze defecația și să o facă mai puțin dureroasă. Nu împinge și nu te încorda, deoarece aceasta va înrăutăți hemoroizii.

Sîngerarea după naștere

După naștere, tu vei sîngera din vagin. Aceasta poate fi destul de tare la început, iată de ce vei avea nevoie de prosoape super-absorbante sanitare. Nu utiliza tampoane vaginale pînă ce nu ți-ai făcut verificarea post-natală, deoarece acestea pot cauza infecții. În timp ce alăptezi poți observa că sîngerarea este mai roșie și mai abundentă. Poți simți și crampe precum cele de la ciclul menstrual. Ambele sunt din cauza că alăptarea cauzează uterul să se contracte.

Sîngerarea în timp va deveni cafenie și poate continua căteva săptămîni, micșorîndu-se pînă va dispărea complet. Dacă vezi că pierzi sînge cu cheaguri mari, ar trebui să păstrezi absorbantele pentru a le arăta medicului, pentru că ai putea avea nevoie de tratament.

Află mai multe despre sex și contracepție după naștere  .

Mamele cu Rh negativ

Dacă ești Rh negativă și tatăl copilului e Rh pozitiv, probe de sînge vor fi luate pentru a vedea dacă și bebelușul tău este Rh pozitiv. Vei avea nevoie de o injecție pentru a proteja următorul copil de anemie. Dacă nou-născutul este Rh pozitiv, atunci injecția trebuie să fie primită în primele 72 de ore după ce s-a născut. Discută cu medicul sau cu moașa pentru a vedea ce se întîmplă în cazul tău.