Avortul spontan

Depășirea unui avort spontan

Dacă o sarcină se încheie spontan înainte de 22 de săptămîni, acest fenomen este cunoscut ca avortul spontan. Avorturile spontane sunt destul de des întîlnite în primele trei luni de gestație și aproximativ una din cinci sarcini se încheie astfel. Multe avorturi spontane în faze incipiente (înainte de 14 săptămîni) se întîmplă, deoarece ceva nu e în regulă cu embrioonul – viitorul bebeluș. Pot fi și alte cauze a avorturilor spontane, precum problemele cu hormonii și închegarea sîngelui.

Un avort spontan tardiv poate fi cauzat de o infecție, probleme ale placentei sau cervixul (colul uterin) este prea slab și s-a deschis prea devreme în timpul gravidității.

Simptomele

Un avort spontan în primele săptămîni se poate începe ca un ciclu, cu sîngerări sau crampe ușoare sau dureri de spate. Durerea și sîngerarea se pot înrăutăți și se pot transforma în hemoragie cu cheaguri de sînge și crampe destul de puternice.Cu un avort tîrziu, poți ajunge la o naștere timpurie.

Dacă sîngerezi sau ai dureri la orice etapă a sarcinii, contactează-ți doctorul sau sună 903.

Dacă ai mai mult de șase sau șapte săptămîni, medicul poate să-ți recomande o ecografie să vezi dacă bebelușul tău are bătăi de inimă și dacă se dezvoltă normal. Cîteodată sîngerarea se oprește de la sine și sarcina ta va continua destul de normal.

Unele femei află că fătul a decedat doar după ecografia de rutină. Dacă nu au avut sîngerări sau dureri, acesta poate fi unșoc uriaș, în special dacă aparatul ecografic arată că el a murit zile sau săptămîni în urmă. Aceasta este numită cîteodată sarcină oprită în evoluție.

Unele femei află la ecografie că au o sarcină molară, ceea ce înseamnă că sarcina nu are succes și bebelușul nu se va dezvolta. Aceasta nu e este ca și avortul, de aceea este necesară o procedură chirurgicală pentru a îndepărta sarcina molară.

Tratamentul pentru avortul spontan

Cîteodată e de preferat să aștepți și să lași avortul să se întîmple natural, dar există trei metode de a interveniîn procesul de avort:

  • Medicamentele. Poate să ți se ofere pastile pentru a porni sau accelera procesul de avort.
  • O operație. Dacă ai fost gravidă pentru mai puțin de 14 săptămîni, doctorul poate să te sfătuie să faci o operație numită ERPC (evacuarearamășițelor produsului de concepție). Aceasta va goli conținutul uterului tău. Această procedură este făcută sub anestezie. Cervixul este lărgit un pic și conținutul uterului este îndepărtat prin aspirație. Nu se recomadă evacuarea uterului prin chiuretaj, deoarece poate fi traumat invelișul intern al uterului – endometrul.
  • Nașterea indusă. Dacă bebelușul tău moare după 14 săptămîni, poți să intri în contracții uterine asemănătoare nașterii. Dacă aceasta nu se întîmplă, îți vor fi oferite medicamente care să inițieze sau să grăbească contracțiile uterune.

După avort

Un avort timpuriu este foarte puțin probabil că îți va afecta șansele de a avea un bebeluș în viitor. Dacă ai două sau mai multe avorturi unul după altul, poate să existe o problemă și trebuie să te adresezi unui specialist pentru investigații ulterioare. Totuși, cîteodată, cauzele nu pot fi descoperite niciodată.

Atît femeilor, cît și bărbațilorle va fi dificil să se împace cu un avort în orice stadiu.Tu aproape la sigur vei simți un sentiment de pierdere. Vei avea nevoie de timp să treci peste durerea pierderii bebelușului, mai ales dacă avortul s-a întîmplat într-o perioadă tardivă a sarcinii tale.

Poți să te simți șocată, distrasă, furioasă sau doar înțepenită. Poți să te simți vinovată, gîndindu-te că poate avortul a fost cauzat de ceva ce tu ai făcut sau nu ai făcut. Este important de știut, oricare ar fi cauza, avortul nu e niciodată vina cuiva. Dacă un avort e pe cale să se întîmple, nu e nimic ce poate opri la timp acest proces.