O altă manifestare împotriva drepturilor general-umane, Congresul Mondial al Familiilor (ce credem despre acesta).

19 Septembrie, 2018

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive se declară îngrijorat de afirmațiile făcute în cadrul Congresul Mondial al Familiilor, care a avut loc în perioada 14-16 Septembrie 2018, la Chișinău. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Președintelui, Igor Dodon, cu mai mulți invitați din organizații religioase din diferite țări.

Potrivit organizatorilor, Congresul Mondial al Familiilor (CMF) reprezintă o coaliție internațională de organizații religioase (de diverse confesiuni) care-și propune să lupte pentru „familia naturală” și pentru promovarea valorilor familial tradiționale”. Organizații protestante, catolice, de mormoni, evreiești, musulmane, ortodoxe, atât din SUA cât și din alte părți ale lumii se regăsesc în această coaliție.

Publicul moldovean nu prea a avut anterior contacte cu CMF și nu cunoaște organizațiile care fac parte din el. În realitate, Congresul este o coaliție de organizații conservatoare care promovează la nivel global o agendă anti-avort, anti-LGBT, anti-fertilizare in vitro, anti-divorț, toate sub umbrella promovării cauzei „familiei naturale”.

Mai mult decât atât, în 2014, Southern Poverty Law Center, o organizație specializată în apărarea drepturilor civile și politice, a adăugat CMF în lista organizațiilor care promovează discursul de ură față de comunitatea LGBT.
Anul acesta în incinta Palatului Republicii, pe covorul roșu, participanții au vorbit în diferite limbi, dar au spus același lucruri: familia e o uniune sfântă formată exclusiv din bărbat și femeie, avortul e păcat strigător la cer și, în principiu, persoanele LGBT nu trebuie sa existe.

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive se declară îngrijorat de afirmațiile făcute. Nu suntem împotriva familiei, dar insistăm că este dreptul fiecăruia să vrea să o creeze sau nu, cu cine să o creeze, inclusiv cu persoane de același sex, să divorțeze sau nu, să întrerupă o sarcina nedorită, etc…

Ținem să precizăm că:

  • Efectuarea avortului în condiţii de siguranţă constituie o componentă a sănătăţii reproductive a femeilor. Printre domeniile prioritare ale Legii nr. 138 din 15 iunie 2012 privind sănătatea reproducerii, este menţionat şi avortul în siguranţă.
  • În ultimii ani, în Republica Moldova au fost întreprinse un şir de măsuri orientate spre ameliorarea sănătăţii reproducerii pentru elaborarea cadrului legislativ în sănătatea si drepturile reproductive, in special Programul național privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive 2018-2022, aprobat de guvernul național la 16 mai 2018.
  • Legea apară dreptul femeilor din Republica Moldovala alegere și dispunerea de propriul corp, fără ca acestea să fie stigmatizate și intimidate in procesul de exercitareale acestor drepturi.
  • Legislaţia în vigoare şi actele normative referitoare la sănătatea reproducerii şi avort trebuie să fie cunoscută mai bine de membrii comunităţii, mai ales din mediul rural. De asemenea, trebuie să fie cunoscute regulamentele privind obţinerea gratuită a serviciilor de planificare a familiei sau avort, care sunt categoriile, cum şi unde se pot adresa femeile pentru aceste servicii.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept