Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova

28 Februarie, 2012

În cadrul acestei săptămânii, din data de 22 până în data de 29 ianuarie anul 2012, în colaborare comună cu UNFPA (Fondul ONU pentru Populaţie) din Republica Moldova, Asociaţia Europeană Cancerului de col uterin, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Institutul de Oncologie, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, organizaţii non-guvernamentale „Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive” şi „Sănătatea ta”, precum şi reţeaua Y-peer au organizat şi desfăşurat următoarele activităţi:

  • Organizate şi petrecute emisiuni TV şi radio, prezentări şi discuţii ale metodelor de prevenire a cancerului de col uterin, cu invitaţi din domeniu– specialişti şi experţi medicali, care au oferit răspunsuri la diversele întrebări legate de problema cancerului de col uterin. În premieră pentru Moldova , femeile cu aceasta patologie au fost invitate să participe la o emisiune radio tematică şi au avut posibilitate să vorbească despre problema lor. O „broşă cu perlă”, care prezintă o bijuterie – simbol al înţelepciunii, au fost oferite femeilor care au participat la discuţiile în direct cu privire la experienţa lor în prevenirea cancerului de col uterin, efectuarea examenului citologic.
  • Campania de diseminare al „broşei cu perlă”, care este un simbol al luptei împotriva cancerului de col uterin, a fost organizată pentru sensibilizarea atât al sectorului privat cât şi al mass-media (operatoriilor de telefonie mobilă, ziare şi reviste, posturi TV).
  • Cu sprijinul reţelei „Y-PEER Moldova” au fost distribuite materiale informative pentru femei în locurile publice, la staţiile de autobuz din oraşul Chişinău. Astfel, populaţia din mediul rural a fost informată despre metodele de prevenire al cancerul de col uterin. Pentru vizitatorii unui centru comercial din Chişinău au fost organizate întâlnire interactivă cu răspunsuri la întrebări despre cancerul de col uterin, cu semnarea unei petiţii împotriva cancerului de col uterin şi distribuirea „broşei cu perlă înţelepciunii”, ca un cadou.
  • În raionul Străşeni a fost organizată o conferinţă de presăşi masă rotundă pentru medicii de familie, medici ginecologi şi medici oncologi, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. În cadrul acestui eveniment s-a discutat despre contribuţia diverselor organizaţii în prevenirea cancerului de col uterin.
  • Sesiunide informare cu privire la prevenirea cancerului de col uterin cu participarea medicilor specialişti au fost organizate pentru elevi şi membri ai reţelei Y-Peer Moldova.
  • Materiale informative, postere şi „broşa cu perlă înţelepciunii” au fost distribuite în locuri publice cu impactul de a majora gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la această boală, în scopul de a motiva femeile să efectueze un examen medical citologic.

Photo: http://www.ecca.info

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept