Accesul la avort medicamentos în timpul pandemiei de Coronavirus este asigurat prin telemedicină

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) a lansat de curând primul serviciu de avort medicamentos gestionat de la distanță, prin telemedicină. Scopul proiectului este de a facilita accesul femeilor la servicii de avort medicamentos, metoda recomandată de OMS, în timpul pandemiei de COVID-19.  

“Lansarea acestui serviciu este determinată și de faptul limitării îngrijorătoare a accesului la servicii de avort în siguranță de la debutul epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova, când multe clinici au fost închise, femeile nu se pot deplasa, recomandarea generală din partea autorităților este să stăm acasă!” susține în acest sens medicul ginecolog obstetrician și directoarea CIDSR – Rodica Comendant.

Procedura de autogestionare a avortului la domiciliu presupune ghidarea pacientei de la distanță de către un medic și constă în următorii pași:

  1. Accesarea de către pacientă a paginii web special create pentru acest serviciu: www.avort.md/prin_telemedicina/ pentru a confirma sarcina printr-un test și calcula termenul sarcinii ce va determina eligibilitatea serviciului;
  2. Consilierea de către un medic ginecolog, competent în această metodă, la telefon sau prin intermediul unui apel video;
  3. Accesarea  medicamentelor la o farmacie din localitate, pe baza prescripției medicale expediate pacientei. În lipsa farmaciei în localitate – medicamentele vor fi expediate prin poștă sau curier. În timpul administrării medicamentelor, pacienta va putea oricând să contacteze medicul pentru întrebări;
  4. Evaluarea va avea loc 1-2 săptămâni mai târziu prin intermediul telefonului sau unui apel video, în care medicul va constata dacă avortul e complet sau pacienta trebuie să vină la clinică. 
  5. Peste 4 săptămâni  pacienta va repeta testul de sarcină pentru o evaluare definitivă a succesului.

Serviciul de avort prin telemedicină este implementat în cadrul proiectului pilot pentru o perioadă de 2 ani „Avortul medicamentos prin telemedicină pentru femei și adolescenți din mediul rural din Moldova: înlăturarea barierelor cu ajutorul tehnologiei”, în parteneriat cu Departamentul Medicina Primara a MSMPS al RM, Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”,IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Centrul de Sănătate a Femeii Ana, și Gynuity Health Projects din SUA. Proiectul este susținut de Guvernul Canadei și Grand Challenges Canada în cadrul inițiativei Options for Pregnancy Terminations și e aprobat de Comitetul Etic Național al MSMPS al RM  la 10.10.2019, cu Nr 754.

Amintim că CIDSR este o organizație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1998, cu misiunea de a proteja și promova sănătatea și drepturile sexuale și reproductive. În acest sens, lansarea serviciului de avort medicamentos prin telemedicină face apel direct la respectarea drepturilor sexuale și reproductive a femeilor, mai ales pe timp de pandemie COVID-19 în Moldova.