CIDSR a organizat 5 seminare de instruire pentru medicii de familie din țară în planificarea familiei: recomandările, ghidurile și protocoalele clinice ale OMS

20151007_095425În perioada 1-7 octombrie 2015, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR), sub coordonarea Ministerului Sănătății al RM și suportul UNFPA Moldova, a organizat 5 seminare de instruire a medicilor de familie în recomandările recente ale OMS referitor la planificarea familiei și utilizarea ghidurilor și protocoalelor clinice ale OMS.

Seminarele au fost desfășurate la Colegiul Național de Medicină și Farmacie ”Raisa Pacalo”.

Scopul acestor seminare este fortificarea cunoștințelor medicilor de familie în planificarea familială, inclusiv în consiliere, actualizarea cunoștințelor lor în cele mai recente evidențe internaționale despre metodele de contracepție, recomandările OMS, precum și spargerea miturilor existente și foarte des vehiculate și aplicate în practică.

În cadrul acestor seminare au fost instruiți 150 de medici de familie din raioanele Republicii Moldova. Participanților li s-au distribuit 300 ghiduri și manuale ale OMS în limba română.

Seminare de instruire au fost facilitate de către experții naționali:

  • Rodica Comendant, conferențiar universitar, Catedra obstetrica si ginecologie, USMF „Nicolae Testimitanu”, director CIDSR,
  • Irina Sagaidac, asistent universitar, Catedra obstetrica si ginecologie pentru studii postuniversitare  a USMF „Nicolae Testimitanu”,
  • Corina Iliadi-Tulbure, asistent universitar, Catedra obstetrica si ginecologie  pentru studii postuniversitare a USMF „Nicolae Testimitanu”,

instruiți anterior de către Dr Danielle Hassoun din Paris, Franța, în cadrul unui trening petrecut la Chișinău în mai 2015.

În cadrul seminarelor au fost discutate următoarele subiecte: planificarea familială,  drepturile reproductive, contracepția, utilizarea contracepției în Republica Moldova, alegerea metodei de contracepție în diferite patologii, managementul problemelor în oferirea contracepției ș.a. (vezi Agenda)

Toți participanții au fost foarte implicați în tot ceea ce s-a întâmplat la seminare.

La finele fiecărui seminar, participanții și-au exprimat părerea, că subiectele tratate la seminar iși vor găsi in mod cert aplicabilitatea in munca lor cotidiană, iar asteptarile lor au fost pe deplin satisfacute.

Organizarea din punct de vedere logistic a seminarelor  participanții  au găsit-o drept foarte bună și ca un exemplu de buna practica ce poate fi folosit.

 

Va prezentăm:

Modul 1: Planificarea familială. Drepturile reproductive. Noțiunea de contracepție. Utilizarea contracepţiei în Republica Moldova, Rodica Comendant, conferențiar universitar, Catedra obstetrica si ginecologie, USMF „Nicolae Testimitanu”, director CIDSR
Modul 2: Privire de ansamblu asupra metodelor de contracepție, Irina Sagaidac, asistent universitar, Catedra obstetrica si ginecologie pentru studii postuniversitare  a USMF „Nicolae Testimitanu”
Modul 3: Contracepția hormonală. Contraceptivele orale combinate, Irina Sagaidac, asistent universitar, Catedra obstetrica si ginecologie pentru studii postuniversitare  a USMF „Nicolae Testimitanu”
Modul 4: Contraceptivele injectabile numai cu progestativ (INP), Corina Iliadi-Tulbure, asistent universitar, Catedra obstetrica si ginecologie  pentru studii postuniversitare a USMF „Nicolae Testimitanu”
Modulul 5: Contracepția de urgență. Metodele de barieră. Contracepția permanentă, Corina Iliadi-Tulbure, asistent universitar, Catedra obstetrica si ginecologie  pentru studii postuniversitare a USMF „Nicolae Testimitanu”
Modul 6: DIU Riscuri reale sau +concepții greșite?, Irina Sagaidac, asistent universitar, Catedra obstetrica si ginecologie pentru studii postuniversitare  a USMF „Nicolae Testimitanu”
Modul 7: Contracepția în unele afecțiuni ginecologice și somatice, Rodica Comendant, conferențiar universitar, Catedra obstetrica si ginecologie, USMF „Nicolae Testimitanu”, director CIDSR

Imagini din cadrul seminarelor de instruire în metodele de contracepție:

 

Urmatoarele 5 seminare de instruire pentru medicii de familie din țară în planificarea familiei: recomandările, ghidurile și protocoalele clinice ale OMS CIDSR le va organiza in perioada 19-20 octombrie, 02-04 noiembrie 2015.