Ziua Internațională a Accesului la Avortul în Siguranță

15 Septembrie, 2018

Pe 28 septembrie, Centrul De Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive vă invită să ne alăturăm Campaniei Internaționale privind Drepturile Femeilor la Avorturi în Condiții de Siguranță

Din cele mai vechi timpuri, avorturile au avut loc în toată lumea. De altfel, în prezent, potrivit statisticilor, în fiecare an, în lume au loc 35 de avorturi la 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. De exemplu, în Suedia, Grecia și Franța, avorturile se efectuează de către cadrele medicale și sunt acoperite de casele naționale de asigurări în sănătate. Totodată, și în Kenya, El Salvador și Filipineau loc avorturi. Acolo, însă acestea sunt socotite drept crime, iar o femeie care alege să-și întrerupă sarcina riscă să facă închisoare.

Cu toate că în unele țări avortul este permis, iar în altele nu, o întrerupere de sarcină este văzută drept o procedură condamnabilă. Femeile care recurg la avorturi, totuși, se tem să fie judecate, arestate, persecutate, hărțuite sau chiar ucise. Din acest motiv, multe dintre ele aleg să întrerupă sarcina în mod secret, adesea prin mijloace nesigure pentru sănătatea lor. Mai multe detalii la acest subiect, vedeți aici.

Tăcerea, teama, rușinea și stigma: toate acestea sunt elemente ce se transmit prin dezinformare și ignoranță. În unele cazuri, condamnarea avorturilor duce la adoptarea unor legi restrictive, ducând astfel la creșterea întreruperilor de sarcină în mod clandestin și nesigur pentru sănătatea femeilor. Uneori, avorturile produse în mod clandestin pot duce până la decesul femeilor.

De multe ori, avorturile au loc din cauza mai multor circumstanțe tragice în care are loc o sarcină. De exemplu, dacă viața mamelor este în pericol, dacă au fost violate sau fătul are malformații congenitale. Societatea însă condamnă avorturile mai multe din alte motive, decât acestea.

În prezent, este nevoie de mai multe eforturi pentru a demonstra că avortul sigur și accesibil aduce un bine societății. Avortul trebuie privit ca o parte a vieții unui individ. Acest subiect ar trebui discutat în contextul său complet: sexul și sexualitatea, dragostea, violența, rasa, școala și locul de muncă, oamenii, lipsa de sănătate a reproducerii în anumite țări, lipsa informației despre despre sex și reproducere. Avortul ar trebui inclus în cererile noastre privind dreptul la integritate fizică și psihică, dreptul la autonomie, dreptul la sănătate și dreptul la viață fără prejudicii. Instituțiile abilitate ar trebui să atragă mai multă atenție acestui subiect și să-l includă mai des în lista de discuții. De asemenea, tema avortului nu trebuie să lipsească în sălile de clasă din licee, în micile comunități sau chiar casele oamenilor, dacă aceștia își propun să protejeze și să respecte drepturile femeilor. Ca să fie privit drept o alegere normală, este nevoie ca s se vorbească mai mult despre avorturi.

Pe 28 septembrie, Centrul De Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive vă invită să ne alăturăm Campaniei Internaționale privind Drepturile Femeilor la Avorturi în Condiții de Siguranță și să cerem condiții pentru #avortinsiguranta de la guvernare, factorii de decizie politică, comunități internaționale, prieteni, familii și aliații săi!

Începând cu 20 septembrie până pe 28 septembrie 2018 vă provocăm să faceți fotografii folosind bandane verzi sau orice alt item vestimentar de culoare verde, simbol al drepturilor la avort. Distribuiți fotografiile cu tagul hash: #SustinDreptuLaAvort #AvortInSiguranta #cidsr2018 #Letstalkabortion #greenwave

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept