Cum telemedicina transformă accesul femeilor la avort în Moldova

10 Martie, 2022

Dr. Rodica Comendant și dl Clayborne Cook din Centrul de Instruire în domeniul Sănătății de Reproducere explică cum au contribuit la crearea primului serviciu de avort medicamentos prin telemedicină în Republica Moldova…

Accesul femeilor la avort în Moldova a parcurs un drum lung în cele trei decenii de la proclamarea independenței Republicii.

Dreptul la avort la solicitare este acum protejat prin lege, pastilele pentru avort sunt oficial aprobate, iar în țară nu a fost înregistrat niciun caz de deces legat de avort de mai bine de un deceniu.

Ca un alt pas spre îmbunătățirea accesului femeilor la avort în condiții de siguranță, în 2020, Republica Moldova a devenit prima țară din Europa de Est și Asia Centrală care a integrat serviciul de avort medicamentos prin telemedicină în Standardele Naționale în domeniul avortului în siguranță.

Această realizare a urmat proiectarea, dezvoltarea și testarea cu succes a primului serviciu de avort medicamentos prin telemedicină în Moldova, care a fost condus și coordonat de Centrul de Instruire în domeniul Sănătății de Reproducere (CIDSR) cu finanțare inițială din partea Inițiativei de inovare în domeniul opțiunilor de întrerupere a sarcinii (OPTions) a Grand Challenge Canada.

„Când am început să cercetăm serviciul de telemedicină în octombrie 2019, femeile încă mai trebuiau să viziteze personal medicul de două ori – pentru consiliere obligatorie înainte de avort și urmărire post-medicație, ceea ce crea bariere financiare și logistice.” Dr. Rodica Comendant, Director al CIDSR.

„Multe femei nu își puteau permite drumul, îngrijirea copiilor și salariile pierdute în timpul călătoriei, în special cele care trăiesc în zonele rurale mai îndepărtate. Le putea, de asemenea, îngrijora faptul că vor fi văzute atunci când vizitează medicul sau se duc acolo.”

Inspirată de proiectul TelAbortion al organizației Gynuity din Statele Unite și încurajată de faptul că telemedicina a fost inclusă în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind avortul medicamentos, echipa CIDSR și-a lansat studiul de telemedicină în martie 2020 – tocmai când a fost confirmat primul caz de Covid-19 în Republica Moldova.

În câteva luni, pe baza constatărilor inițiale ale studiului CIDSR în domeniul telemedicinei, serviciul a fost inclus în Standardele Naționale.

Asigurarea suportului la nivel național

„Avem o lungă istorie de colaborare cu Ministerul Sănătății, în special în domeniul avortului și contracepției”, a spus Clayborne Cook, asistent de proiect aflat la Chișinău. „Rezultatele preliminare pozitive ale studiului nostru au apărut tocmai când am început să revizuim Standardele Naționale în domeniul avortului în siguranță pentru un alt proiect.

„În urma acestor rezultate Ministerul și-a declarat oficial sprijinul pentru serviciu și a organizat un seminar online pentru furnizori în primăvara anului 2020, cu pregătire suplimentară oferită ulterior. Un capitol despre serviciul de avort medicamentos prin telemedicină a fost, de asemenea, inclus în acele standarde.”

„Acest nivel de suport validează serviciul și îl recunoaște drept cea mai bună practică, ceea ce a fost deosebit de important în timpul pandemiei”, a adăugat dr. Comendant. „Și acest lucru ajută la eliminarea mai multor bariere în calea accesului femeilor la îngrijire în condiții de siguranță.”

Creare de noi opțiuni de acces la îngrijire sigură pentru femei

Studiul de telemedicină al CIDSR a fost realizat în perioada martie 2020 – martie 2021 de o rețea mică de furnizori locali special pregătiți.

O campanie de comunicare multicanal, care a inclus publicitate în rețelele de socializare și informarea furnizorilor locali de servicii medicale pentru femei, a ajutat peste 500 de femei să-și autoevalueze cu succes, în regim online, termenul de gestație și eligibilitatea lor înainte de a solicita utilizarea serviciului.

„Este important că site-ul nostru le-a permis femeilor să-și afle termenul sarcinii, să-și evalueze eligibilitatea pentru avort medicamentos și să ia decizii informate cu privire la propria sănătate, folosind instrumentele și informațiile de care aveau nevoie. Și cred că oricine dorește să implementeze un model similar, ar trebui să ofere femeilor un control similar.” Dr. Rodica Comendant, Director al CIDSR.

După ce au dat consimțământul informat și au primit un apel cu instrucțiuni detaliate de la medic, femeile și-au primit pastilele prin poștă sau prin intermediul unei farmacii. Medicii au telefonat ulterior, o săptămână și patru săptămâni mai târziu, pentru a verifica simptomele și starea de bine a femeilor.

Studiul a fost un succes. Aproape toate femeile (98 la sută) și-au întrerupt sarcina fără intervenție chirurgicală, în majoritatea cazurilor nefiind necesară o vizită personală la medic; 99% au afirmat că sunt mulțumite de serviciu; și absolut toate au apreciat economia de bani.

Depășirea obstacolelor în prestarea serviciului

Dar au existat și provocări pe parcurs.

„Inițial am testat rețetele electronice, ca o opțiune pentru acele femei care nu doreau să folosească poșta, însă unii farmaciști au refuzat să le accepte”, a spus domnul Cook. „Așadar, am renunțat la această practică și am trimis rețete scrise prin poștă.”

Când medicii au descoperit că multiplele convorbiri telefonice pentru furnizarea de informații și instrucțiuni solicitau prea mult timp, echipa a elaborat o serie de videoclipuri explicative care descriu pașii serviciului, pentru a economisi timpul specialiștilor.

„A fost o soluție reușită, deoarece puteam face referiri la acest material în comunicare cu pacientele pe tot parcursul procesului”, a spus el. „Acum ne gândim la elaborarea unei aplicații mobile dedicate.”

Echipa a întâmpinat rezistență și din partea unei mișcări locale anti-avort, inclusiv o scrisoare către Prim-ministrul Moldovei care făcea referire la modelul de telemedicină, susținând, în același timp, crearea centrelor de criză pentru femeile însărcinate. CIDSR a oferit Guvernului un răspuns bazat pe dovezi, care a fost tradus și distribuit printre organizațiile locale și internaționale din domeniul sănătății și drepturilor omului.

Extinderea în zonele rurale și mai departe

Prioritatea imediată a echipei este însă de a ajunge la mai multe femei și adolescente din zonele rurale, unde locuiește mai mult de jumătate din populația țării.

Echipa CIDSR poartă convorbiri cu partenerii existenți privind oportunitățile de a-și extinde serviciul în mediul rural și dezvoltă parteneriate cu o vastă rețea locală de centre de sănătate prietenoase tinerilor.

Dr. Comendant dorește, de asemenea, să exploreze potențialul modelului de a se extinde în alte părți ale Europei de Est și ale Asiei Centrale. În 2020, ea și echipa ei au oferit sprijin expert pentru revizuirea standardelor naționale în domeniul avortului în Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan.

„Avem un plan de extindere, dar totul depinde de asigurarea finanțării potrivite”, a spus dl Cook. „Avem multe conexiuni în Europa de Est și Asia Centrală și am lucrat mult acolo recent, așa că ar fi grozav să vedem dacă această abordare ar putea ajuta și femeile din acele țări.”

Suport pentru platforma de instruire pentru OPTions

Serviciul de avort medicamentos prin telemedicină propus de Centrul de Instruire în domeniul Sănătății de Reproducere a primit finanțare inițială, suport tehnic și îndrumare în 2019 în cadrul Inițiativei de inovații privind opțiunile de întrerupere a sarcinii (OPTions) a organizației Grand Challenges Canada.

Inițiativa OPTions caută abordări inovatoare și revoluționare care să le permită femeilor, fetelor și persoanelor cu identități sexuale și de gen diverse să controleze unde, când și cum pot accesa informații și servicii de calitate privind avortul în condiții de siguranță, dacă doresc să facă acest lucru și dacă există unul sau mai multe temeiuri legale pentru aceasta. Inițiativa sprijină o gamă variată de organizații și persoane, cum ar fi antreprenori sociali, organizații de cercetare feministe, instituții academice, start-up-uri, organizații naționale și asociații obștești, pentru a crea inovații legate de avortul în condiții de siguranță – de la modele noi de furnizare a serviciului până la cercetarea clinică a celor mai noi moduri de a transforma și extinde opțiunile de avort medicamentos și produsele în domeniul sănătății sexuale și reproductive.

„Platforma de instruire OPTions a organizat o mulțime de discuții și evenimente diverse referitoare la dezvoltarea afacerii, finanțarea și interacțiunea cu potențiali donatori, ceea ce a fost cu adevărat util în considerarea modurilor de a extinde raza de acoperire a inovației. Aceste discuții și sesiuni ne-au sporit încrederea în ideea noastră și în faptul cum o putem promova mai bine.” Clayborne Cook, asistent de proiect la Centrul de Instruire în domeniul Sănătății de Reproducere.

Pe scurt despre inovație:

  • Implementatorul: Centrul de Instruire în domeniul Sănătății de Reproducere din Republica Moldova
  • Locul: Republica Moldova
  • Provocarea: Femeile care solicitau avort medicamentos precoce trebuiau să viziteze personal medicul de două ori pentru consiliere obligatorie înainte de avort și urmărire post-medicație, ceea ce era dificil din punct de vedere logistic și financiar, în special pentru femeile din zonele rurale.
  • Inovația: Primul serviciu de avort medicamentos prin telemedicină în țară
  • Impactul: Aproape toate cele 531 de femei (98 la sută) care au participat la testarea serviciului și-au întrerupt sarcina fără intervenție chirurgicală.
    • 99 la sută au fost satisfăcute de serviciu și toate femeile au simțit că au economisit bani.
    • Ministerul Sănătății a inclus un capitol despre avortul medicamentos prin telemedicină în Standardele Naționale revizuite în domeniul avortului în condiții de siguranță și a organizat seminare și instruiri pentru furnizorii de servicii de avort.
  • Pașii următori: Extinderea serviciului pentru a ajunge la mai multe femei și adolescente din mediul rural, inclusiv prin intermediul rețelei locale de centre de sănătate prietenoase tinerilor.
    • Extindere pentru testarea serviciului în alte părți ale Europei de Est și ale Asiei Centrale.

Autor: Leah Oatway

Platforma de instruire pentru OPTions (OLP) este susținută de Inițiativa de inovare în domeniul opțiunilor de întrerupere a sarcinii (OPTions) și Grand Challenges Canada și este gestionată de Options Consultancy Services.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept