Săptămâna Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 2013

22 Ianuarie, 2013

In perioada 21 – 27 ianuarie 2013 se desfasoara Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care are ca scop informarea populatiei despre profilaxia si depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Anual in Europa sunt inregistrate circa 60.000 de femei care dezvolta cancer de col uterin, jumatate dintre care decedeaza. Alte 225.000 de femei traiesc cu aceasta maladie, primind tratament sau nu. In Republica Moldova in fiecare an sunt depistate peste 300 femei cu cancer de col; in total la evidenta se afla circa 4 mii de femei care au facut cancer de col uterin.  Varsta medie a femeilor afectate este peste 40 de ani, arata date ale Institutului Oncologic din Republica Moldova.

Cauzele aparitiei cancerului de col uterin sunt multiple, iar cele mai raspandite sunt infectiile cu transmitere sexuala si anume Virusul papilomei umane (HPV). De la momentul infectarii cu acest virus si pana la aparitia simptomelor clinice exista o perioada tranzitorie de cca. 10-15 ani. La momentul actual sunt cunoscute circa 120 tipuri de HPV, iar 19 tipuri sunt cu un potential de risc crescut pentru cancerul de col uterin.

Astazi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare, in special la fetele tinere care nu au inceput viata sexuala. Studiile au demonstrat ca acest vaccin asigura protectia in cca. 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul se ofera gratuit la Centrele Medicilor de Familie.

In paralel cu programele de vaccinare, expertii recomanda tuturor femeilor sa efectueze in scop de profilaxie o data in 2 ani screening-ul la HPV (testul Papanicolau), care presupune examinarea citologica prin intermediul colectarii frotiului de pe colul uterin. Acest examen poate fi efectuat gratuit la Centrul Medicilor de Familie, in cabinetul de examinari ginecologice profilactice sau cabinetul medicului ginecolog.

Saptamina de informare impotriva cancerului de col uterin este lansata la initiativa Asociatiei  Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat in 2009. Statutul de membru al acestei Asociatii ofera Republicii Moldova posibilitatea de a beneficia de suport pentru informarea populatiei, instruirea specialistilor de profil si introducerea la scara nationala a vaccinurilor HPV.

Sursa: http://onco.md/stire-4.html

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept