Criză globală – Aproape jumătate din toate sarcinile sunt neplanificate, potrivit unui nou raport al UNFPA

07 August, 2023

Aproape jumătate din toate sarcinile, 121 de milioane pe an la nivel mondial, sunt nedorite. Pentru femeile și fetele afectate, cea mai crucială alegere în materie de reproducere – a rămâne sau nu însărcinată – nu reprezintă nicio alegere, potrivit raportului „Starea populației mondiale 2022″, publicat astăzi de UNFPA, agenția ONU pentru sănătate sexuală și reproductivă.

Un nou raport, intitulat ”Văzând invizibilul: Argumente în favoarea acțiunii privind criza neglijată a sarcinii nedorite”, avertizează că această criză a drepturilor omului are implicații profunde pentru societate, pentru femei și fete și pentru sănătatea globală. Mai mult de 60% dintre sarcinile nedorite se încheie prin avort și se estimează că 45% dintre toate avorturile sunt nesigure, ceea ce duce la 5-13% din totalul deceselor materne, având astfel un impact profund asupra capacității lumii de a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă.

Se așteaptă ca războiul din Ucraina și alte conflicte și crize din întreaga lume să crească numărul de sarcini nedorite, deoarece accesul la contracepție este afectat și violența sexuală crește.

„Acest raport este un semnal de alarmă. Numărul uluitor de sarcini nedorite demonstrează un eșec global în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor și fetelor”, a declarat directorul executiv al UNFPA, Dr. Natalia Kanem. „Pentru femeile afectate, cea mai importantă alegere în materie de reproducere – să rămână sau nu însărcinate – nu este deloc o alegere. Lăsând posibilitatea de a lua această importantă decizie în mâinile femeilor și fetelor, societatea se poate asigura că maternitatea este o aspirație, nu o fatalitate.”

Principalele constatări: Inegalitatea de gen și retardul de progres au ca rezultat rate ridicate de sarcini nedorite.

La nivel mondial, se estimează că 257 de milioane de femei care doresc să evite o sarcină nu folosesc metode contraceptive moderne și sigure, iar acolo unde există date disponibile, aproape un sfert dintre femei nu sunt în măsură să spună nu sexului. O serie de alți factori cheie contribuie la sarcinile nedorite, printre care:

  • Lipsa asistenței medicale și a informațiilor privind aspectele legate de sănătatea sexuală și reproductivă
  • Opțiuni contraceptive care nu sunt potrivite pentru corpul sau circumstanțele unei femei
  • Norme dăunătoare și stigmatizare împotriva femeilor care preiau controlul asupra fertilității și a corpului lor
  • Violența sexuală și constrângerea în materie de reproducere
  • Atitudini de judecată sau rușine în cadrul serviciilor de sănătate
  • Sărăcia și stagnarea în dezvoltarea economică
  • Inegalitatea de gen

Toți acești factori reflectă presiunile pe care societatea le exercită asupra femeilor și fetelor pentru a deveni mame. Sarcinile nedorite nu reprezintă neapărat un eșec personal și pot fi legate de lipsa de autonomie oferită de societate sau de valorile femeii cu privire la viață.

Atunci când există o criză, numărul sarcinilor nedorite crește

Crizele și conflictele privează femeile de autonomie la toate nivelurile, crescând dramatic riscul de sarcină nedorită într-un moment în care aceasta este cel mai amenințată. Femeile pierd adesea accesul la contraceptive, iar violența sexuală crește, unele studii indică faptul că peste 20 % dintre femeile și fetele aflate în situații de refugiu sunt victime ale violenței sexuale. În Afganistan, războiul și disfuncționalitățile sistemului de sănătate vor duce la creșterea numărului de sarcini nedorite la 4,8 milioane până în 2025, punând în pericol stabilitatea, pacea și reabilitarea generală a țării.

„Dacă ați avea 15 minute să plecați de acasă, ce ați lua? V-ați lua pașaportul? Mâncarea? V-ați aminti de anticoncepționale?” – a declarat directorul executiv al UNFPA, Dr. Natalia Kanem. „În zilele, săptămânile și lunile care urmează după declanșarea unei crize, serviciile de sănătate sexuală și reproductivă salvează vieți, protejează femeile și fetele de prejudicii și previn sarcinile nedorite. Ele sunt la fel de vitale ca și hrana, apa și adăpostul.”

Responsabilitatea pentru acțiuni

Raportul arată cât de ușor sunt ignorate cele mai elementare drepturi ale femeilor și fetelor, atât pe timp de pace, cât și în timpul războiului.  Raportul face apel la factorii de decizie și la sistemele de sănătate să acorde prioritate prevenirii sarcinilor nedorite prin creșterea disponibilității, acceptabilității, calității și diversității contraceptivelor, precum și prin extinderea semnificativă a serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă de calitate și a informațiilor.

Acesta face apel la politicieni, la liderii comunității și la toți oamenii să le dea femeilor și fetelor posibilitatea de a lua decizii pozitive în ceea ce privește sexul, contracepția și maternitatea și să promoveze societăți care recunosc demnitatea deplină a femeilor și fetelor. Femeile și fetele vor putea astfel să contribuie pe deplin la societate și vor avea instrumentele, informațiile și puterea de a face această alegere fundamentală pentru ele însele: să aibă copii sau să nu aibă copii.

Observații

”Situația populației mondiale” este publicația anuală emblematică a UNFPA. În fiecare an, începând cu 1978, aceasta evidențiază problemele actuale în materie de sănătate și drepturi sexuale și reproductive, aducându-le la zi și explorând provocările și oportunitățile pe care acestea le prezintă pentru dezvoltarea internațională.

Analiza acestui raport se bazează pe noile date furnizate de Institutul Guttmacher, publicate la 24 martie.

În calitate de agenție a ONU pentru sănătate sexuală și reproductivă, UNFPA ajută oamenii să obțină contraceptive și servicii și informații vitale privind sănătatea reproductivă și le oferă femeilor și fetelor posibilitatea de a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la corpul și viața lor.

Puteți citi Raportul UNFPA privind starea populației mondiale – „Văzând invizibilul: Argumente în favoarea acțiunii privind criza neglijată a sarcinii nedorite”, aici: www.unfpa.org/swp2022

Cinci date-cheie din SoWP pentru 2022:

  1. În fiecare an, aproape jumătate din toate sarcinile sunt nedorite.
  • Între 2015 și 2019, aproximativ 121 de milioane de sarcini nedorite au avut loc în fiecare an la nivel mondial.
  1. La nivel mondial, se estimează că 257 de milioane de femei care doresc să evite o sarcină nu folosesc metode contraceptive moderne și sigure.
  • În 47 de țări, aproximativ 40% dintre femeile active din punct de vedere sexual nu folosesc nicio metodă contraceptivă pentru a evita sarcina.
  1. Aproape un sfert dintre femei nu pot refuza să facă sex (acolo unde sunt disponibile date).
  • Femeile care au fost supuse violenței partenerului intim au cu 53% mai puține șanse de a folosi contracepția.
  • Cercetările arată că probabilitatea de sarcină în urma unui viol este egală sau mai mare decât probabilitatea de sarcină în urma unui raport sexual consensual.

4.Peste 60% dintre sarcinile nedorite și aproape 30% dintre toate sarcinile se termină prin avort.

  • 45 la sută din toate avorturile efectuate la nivel mondial sunt nesigure.
  • Avortul în condiții nesigure duce la spitalizarea a aproximativ 7 milioane de femei din întreaga lume în fiecare an și provoacă între 5 și 13 la sută din toate decesele materne, fiind una dintre principalele cauze ale mortalității materne.
  • În țările în curs de dezvoltare, avortul în condiții nesigure generează costuri medicale în valoare de 553 de milioane de dolari pe an.
  1. În situații de urgență umanitară, cum ar fi războiul actual din Ucraina, multe femei pierd accesul la contracepție și/sau sunt supuse violenței sexuale.
  • Unele studii privind situațiile umanitare în general** au arătat că mai mult de 20 % dintre femeile și fetele aflate în situații de refugiu sunt victime ale violenței sexuale.
  • Se estimează că 4,8 milioane de sarcini nedorite vor avea loc în Afganistan până în 2025, ca urmare a eșecurilor din sistemul de sănătate și a inegalităților de gen.
  • În primele 12 luni ale pandemiei COVID-19, întreruperile în aprovizionarea cu contraceptive și servicii au durat în medie 3,6 luni, ceea ce a dus la 1,4 milioane de sarcini nedorite.

Sursa: https://www.unfpa.org/press/nearly-half-all-pregnancies-are-unintended-global-crisis-says-new-unfpa-report

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept