CIDSR susține și promovează ”Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități în instituțiile medicale” – VIDEO

15 Martie, 2023

În 2017, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive a realizat, pentru prima dată în țara noastră o cercetare din care reiese că fetele și femeile cu nevoi speciale au convingerea că sunt ființe sexuale, că pot forma o familie și pot naște copii fără ca cineva să le interzică acest lucru, iar dizabilitatea nu este o barieră în realizarea acestor drepturi.

Accesul scăzut la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă este o problemă reală cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale. Această situație este cauzată de lipsa rampelor și lifturilor adaptate în instituțiile medicale, lipsa fotoliilor ginecologice adaptate, lipsa sălilor de baie accesibile, iar în unele cazuri, persoanele cu nevoi speciale trebuie să înfrunte și atitudinea discriminatorie a familiei și instruirea insuficientă a medicilor.

Respectiv, este evident că fetele și femeile cu dizabilități au dreptul de a beneficia de servicii medicale de calitate în sănătate sexuală și reproductivă. Acest lucru depinde și de nivelul accesibilității fizice al instituțiilor de asistență medicală pentru persoanele cu nevoi speciale.

La inițiativa Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, în parteneriat cu Ministerul Sănătății au fost completate Standardele Naționale de Evaluare și Acreditare a instituțiilor de asistență medicală specializată de ambulatoriu, astfel încât ele să conțină standarde internaționale de accesibilitate.

Pentru a promova standardele internaționale de accesibilitate, CIDSR a lansat un video prin care oferă un exemplu de centru model de accesibilitate fizică pentru persoanele cu nevoi speciale. Urmărind video-ul veți face un tur virtual al Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, veți cunoaște ce înseamnă un centru medical accesibil, cum trebuie să fie proiectată rampa de la intrare, care trebuie să fie lățimea ușilor, cum funcționează un scaun ginecologic adaptat și  alte detalii primordiale ce le oferă posibilitate persoanelor cu dizabilități de a beneficia de servicii medicale de calitate.

Cu siguranță mai există și alte instituții care pot presta servicii medicale în condiții de accesibilitate, însă ne dorim ca acest lucru să devină o practică obișnuită pentru majoritatea instituțiilor medicale din Moldova.

Rămânem ferm convinși că fetele și femeile cu dizabilități au dreptul la servicii accesibile de sănătate sexuală și reproductivă, dreptul la relații armonioase, la familie și copii, ca oricine altcineva.

Video-ul poae fi vizionat în limba română, cu traducere în limbaj mimico-gestual și subtitrări în limba română și rusă.

Accesibilitatea pentru persoane cu dizabilități în instituțiile medicale

Acesta a fost creat în cadrul proiectului „Incluziv și accesibil pentru toți: O abordare multi-componentă pentru promovarea sănătății sexuale și reproductive și respectarea drepturilor femeilor și fetelor cu dizabilități”, cu suportul Ambasadei Finlandei din Bucureşti, în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept