Importanța Accesului la Contracepție Gratuită în Cadrul Programului Național de Farmacare din Canada

05 Martie, 2024

Publicat: 25 februarie 2024
Autor:
Melina Albanese
Candidat in stiinte (Epidemiologie), Universitatea din Toronto

*Farmacare este serviciul de stat care se ocupa de modalităţile de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor in Canada.

Un nou acord de Farmacare între guvernul liberal și NDP ( Noul Partid Democrat) al tarii –  reprezintă o oportunitate esențială de a oferi tuturor canadienilor acces la contraceptive eficiente.

Liderul federal NDP, Jagmeet Singh, a pledat pentru furnizarea de contraceptive gratuite tuturor canadienilor în cadrul Legii Canada Pharmacare. Pe 23 februarie, el a anunțat că s-a ajuns la un acord privind farmacare, care include acoperirea pentru mai multe tipuri de contraceptive pe bază de prescripție, inclusiv pastile contraceptive, dispozitive intrauterine (DIU-uri) și contraceptive de urgență.

Singh a mentionat ca este vital ca programul național de farmacare al Canadei să ofere contraceptive pe bază de prescripție gratuit tuturor canadienilor.

Oferirea de contraceptive gratuite tuturor canadienilor reprezintă o modalitate moderna de a reduce ratele de sarcini nedorite și accesul la  dreptul sănătatii reproductive. Facilitând planificarea sarcinilor pentru femei, putem contribui la echitatea de gen și la îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru mame și copii.

Acces la contraceptive in baza de prescripție și la contraceptive de urgență

Accesul la contraceptive reduce incidența sarcinilor nedorite. Totuși, un sondaj din 2006 a arătat că doar 65% dintre femeile canadiene expuse riscului de sarcină nedorită folosesc întotdeauna contraceptive. Date la nivel național din 2015 au arătat că 24% dintre femeile sexual active care nu doresc să rămână însărcinate nu au folosit niciun tip de contraceptive ultima dată când au avut relații sexuale cu un partener masculin.

În plus, 27% – 40% dintre sarcinile din Canada sunt nedorite, iar una din trei femei apelează la avort în viața lor. Este important să recunoaștem că trebuie să se implementeze supravegherea rutină a indicatorilor de sănătate reproductivă, cum ar fi utilizarea contraceptivelor și ratele de sarcini nedorite la nivel național, pentru a monitoriza schimbările în aceste statistici de-a lungul timpului.

Evitarea sarcinilor nedorite reprezintă un aspect important al dreptului la sănătatea reproductiva pentru fiecare persoană, care include capacitatea de a-și planifica sarcinile. În plus, sarcinile nedorite sunt asociate cu rezultate adverse pentru mamă și copil, inclusiv depresia în timpul sarcinii, naștere prematură și greutate mică la naștere a copilului.

Costul pentru contraceptive este un motiv important pentru neutilizare în Canada. Începând cu 1 aprilie 2023, Columbia Britanică a devenit prima provincie care oferă mai multe tipuri de contraceptive pe bază de prescripție gratuit tuturor rezidenților. Manitoba urmează să facă același pas.

În alte provincii și teritorii, persoanele fără acoperire medicala complete in domeniul asigurarilor de sanatate privata sau care nu sunt eligibile pentru asigurarea publică de medicamente trebuie să plătească din buzunar sau să caute ajutor de la organizații de planificare familială pentru contraceptive pe bază de prescripție.

Asociația Medicală Canadiană și Societatea Obstetricienilor și Ginecologilor din Canada recomandă ca planurile de sănătate provinciale/teritoriale și federale să acopere toate contraceptivele pentru toate femeile canadiene. Societatea Pediatrică Canadiană susține, de asemenea, contracepția gratuită pentru femeile de vârstă reproductivă și, în special, sugerează că contracepția gratuită să fie furnizată în cadrul planurilor de sănătate provinciale/teritoriale și federale până la vârsta de 25 de ani.

Noua legislație federală privind farmacare reprezintă o oportunitate importantă de a oferi tuturor femeilor canadiene acces la contraceptive eficiente.

Importanța contraceptivelor gratuite pe bază de prescripție

Cele mai eficiente metode de contracepție sunt de obicei cele mai costisitoare. Opțiunile de contracepție pe bază de prescripție, cum ar fi pastilele contraceptive și DIU-urile, sunt mai eficiente în prevenirea sarcinilor decât utilizarea exclusive a prezervativelor. Cu toate acestea, aceste forme de contracepție se numără și printre cele mai costisitoare și mai puțin utilizate în Canada. De exemplu, DIU-urile pot ajunge până la 550 de dolari cu plată in avans.

Anumite categorii ale populatiei sunt mai puțin susceptibile să utilizeze metode eficiente de contracepție pentru a preveni sarcinile nedorite. Aceste includ tinerii, cei cu venituri mai mici și cei care au emigrat recent în Canada. De exemplu, un studiu din 2019 a arătat că, printre canadienii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, veniturile mai mici sunt asociate doar cu utilizarea prezervativelor și cu neutilizarea oricărei alte forme de contraceptive, în comparație cu tinerii din familiile cu venituri mai mari.

Posibilitatea de a accesa contraceptivele pe bază de prescripție printr-un plan universal de farmacare public nu numai că elimină barierele legate de cost, ci permite femeilor să obțină contraceptive în mod confidențial, fără a trebui să o declare prin intermediul asigurării medicale, a părinților sau partenerului.

Cercetările recente din Statele Unite au arătat că atunci cand femeilor cu venituri mici li s-au oferit vouchere pentru acoperirea a 100% din costurile metodei preferate de contracepție – rezultatul a fost alegerea unor metode contraceptive mai eficiente. Creșterea contracepției eficiente este estimată să reducă sarcinile nedorite cu 32%. Acest studiu demonstrează importanța eliminării barierelelor legate de cost în ceea ce privește contracepția.

Beneficiile furnizării de contraceptive gratuite pe bază de prescripție se extind dincolo de prevenirea sarcinilor și pot include avantaje pentru femeile care nu sunt sexual active. Unele forme de contraceptive pe bază de prescripție sunt de asemenea, folosite pentru tratarea mai multor condiții dureroase și debilitante comune la femei, cum ar fi endometrioza (o condiție în care țesutul similar cu mucoasa uterină crește în afara uterului) și sindromul ovarelor polichistice, sau SOP, care apare atunci când ovarele produc o cantitate anormală de hormoni sexuali masculini.

Suportarea mai multor tipuri de contraceptive este mai eficienta din punct de vedere al costului

Este esențial ca femeile să poată alege metoda lor preferată de contracepție. Preferințele pot fi influențate de mai mulți factori.

De exemplu, femeile care au emigrat recent în Canada pot avea atitudini negative față de contracepția hormonală. Oferirea opțiunii de DIU-uri de cupru, de exemplu, este o opțiune non-hormonală extrem de eficientă pentru femeile care doresc să prevină sarcina fără a lua hormoni. În plus, unele tipuri de contraceptive pe bază de prescripție sunt contraindicate (nu trebuie utilizate) pentru femeile cu anumite condiții de sănătate.

Este important ca mai multe tipuri de contraceptive foarte eficiente să fie disponibile gratuit, astfel încât toate femeile să poată alege opțiunea cea mai sigură și mai bună, în funcție de contraindicații, credințe personale, cultură, preferințe și capacitatea de a se conforma metodei alese fără a fi influențate de barierele legate de cost.

Acoperirea contraceptivei pe bază de prescripție este mai rentabilă din punct de vedere al costurilor.

Un program universal de farmacare cu plată unică va oferi Canadei o putere mai mare de negociere pentru a obține prețuri mai mici la anumite produse contraceptive decât sistemul actual fragmentat al Canadei, care include planuri de asigurare publică și privată.

În plus, un program național de farmacare care oferă contraceptive pe bază de prescripție gratuit înseamnă că sistemele de sănătate și, implicit, indivizii sau contribuabilii cheltuiesc mai puțin pentru gestionarea sarcinilor nedorite. Putem lua exemplul Columbiei Britanice în acest sens. Cercetătorii din C.B. au constatat că costul pentru a oferi o subvenție universală tuturor femeilor din provincie este mai mic decât costul gestionării sarcinilor nedorite care ar putea fi prevenite prin îmbunătățirea accesului la contraceptive.

Această logică a contribuit la decizia guvernului provincial local de a oferi contraceptive pe bază de prescripție in mod gratuit tuturor rezidenților. Se estimează că politica va aduce economii sistemului de sănătate de aproximativ 27 de milioane de dolari pe an începând cu al patrulea an.

Cu toate că există și alte obstacole în calea accesului la contraceptive eficiente în afara costurilor, faptul că prescripția pentru contracepțive este gratuită pentru toți canadienii reprezintă, fără îndoială, un pas în direcția corectă. Este atât rentabil, cât și un pas către echitatea de gen și realizarea dreptului la sănătatea reproducțiva pentru toți canadienii.

Sursa: https://theconversation.com/why-access-to-free-prescription-contraception-is-a-crucial-component-of-a-national-pharmacare-program-for-canada-224040

 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept