Pilulele pentru contracepția de urgență

Ce sunt pilulele pentru contracepția de urgență?Pill urgenta

  • Pilule care conţin fie doar un progestativ, fie o combinaţie de progestativ şi estrogen – hormoni similari hormonilor naturali progesteron şi estrogen din corpul femeii.
  • Pilulele pentru contracepţia de urgenţă (PCU) sunt denumite uneori pilule „de a doua zi” sau contraceptive postcoitale.
  • Acţionează, în principal, prin prevenirea sau întârzierea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei). Ele nu acţionează dacă femeia este deja însărcinată.
[accordion][accordion-item title=”Cât de eficiente sunt?„]
  • Dacă 100 de femei ar avea fiecare câte un contact sexual în timpul săptămânii a doua sau a treia a ciclului menstrual, fără a utiliza o metodă contraceptivă, probabil 8 ar rămâne gravide.
  • Dacă toate cele 100 de femei ar utiliza PCU numai cu progestativ, o femeie ar rămâne gravidă.
  • Dacă toate cele 100 de femei ar utiliza PCU cu estrogen şi progestativ, 2 femei ar rămâne gravide.

Revenirea fertilităţii după utilizarea PCU: Imediată. Femeia poate rămâne însărcinată imediat după utilizarea PCU. PCU previn sarcina doar în cazul contactelor sexuale care au avut loc în cele 5 zile anterioare utilizării lor. Ele nu vor proteja femeia împotriva sarcinii în cazul contactelor sexuale care au loc după ce ea utilizează PCU – nici măcar în ziua următoare. Pentru a fi protejate în continuare împotriva sarcinii, femeile trebuie să înceapă să utilizeze o altă metodă contraceptivă imediat.
Protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS): Nu protejează

[/accordion-item][accordion-item title=”Efecte secundare, beneficii şi riscuri pentru sănătate„]

Efecte secundare
Unele utilizatoare pot prezenta următoarele:

  • Modificări ale caracterelor sângerării vaginale, ce includ:

– Sângerări neregulate reduse cantitativ timp de 1-2 zile după utilizarea PCU
– Menstruaţie care începe mai devreme sau mai târziu faţă de data estimată

În săptămâna ce urmează utilizării PCU:

  • Dureri abdominale
  • Fatigabilitate
  • Greţuri
  • Cefalee
  • Dureri în sâni
  • Ameţeli
  • Vărsături

Beneficii pentru sănătate: Ajută la protecţia împotriva riscurilor asociate sarcinii.
Riscuri pentru sănătate: Niciunul.

[/accordion-item][accordion-item title=”Cine poate şi cine nu poate utiliza pilulele pentru contracepția de urgență„]

Pentru a utiliza PCU nu sunt necesare teste şi examinări. Acestea pot fi necesare datorită altor motive – în special dacă femeia a fost forţată să aibă contact sexual.

Toate femeile pot utiliza PCU în siguranţă şi eficient, inclusiv femeile care nu pot utiliza cu regularitate metode contraceptive hormonale. Datorită modalităţii lor de utilizare pe termen scurt, nu există nicio afecţiune medicală în care utilizarea PCU să fie lipsită de siguranţă pentru femeie.

[/accordion-item][accordion-item title=”Corectarea miturilor„]

Pilulele pentru contracepţia de urgenţă:

  • Nu produc avort.
  • Nu produc anomalii congenitale dacă apare sarcina.
  • Nu sunt primejdioase pentru sănătatea femeii.
  • Nu promovează comportamentul sexual cu risc.
  • Nu produc infertilitate.
[/accordion-item][accordion-item title=”Managementul problemelor„] Probleme raportate drept efecte secundare sau probleme cu utilizarea:

  • Sângerări vaginale neregulate reduse cantitativ
  • Modificarea datei de apariţie a următoarei menstruaţii ori suspiciune de sarcină

În caz de apariție a unor probleme din cele listate mai sus, adresați-vă la medic.

[/accordion-item][accordion-item title=”Întrebări şi răspunsuri despre pilulele pentru contracepţia de urgenţă„]

1. PCU întrerup o sarcină deja existentă?
Nu. PCU nu vor acţiona dacă femeia este deja însărcinată. Dacă sunt luate înainte ca femeia să aibă ovulaţie, PCU previn eliberarea ovulului din ovar sau întârzie ovulaţia cu 5 până la 7 zile. În acest interval de timp, spermatozoizii din tractul genital al femeii mor, deoarece ei pot supravieţui cel mult 5 zile.

2. PCU produc anomalii congenitale? Va dăuna fătului faptul că femeia utilizează accidental PCU în timpul sarcinii?
Nu. Conform dovezilor ştiinţifice clare existente, PCU nu vor cauza anomalii congenitale şi nu vor dăuna fătului dacă femeia este deja gravidă atunci când le utilizează sau dacă PCU eşuează în prevenirea sarcinii.

3. Cât timp este femeia protejată împotriva sarcinii prin luarea PCU?
Femeile care iau PCU trebuie să înţeleagă că ar putea rămâne gravide la următorul contact sexual dacă ele nu iniţiază imediat o altă metodă de contracepţie. Deoarece la unele femei PCU întârzie ovulaţia, curând după luarea PCU ea se poate afla în perioada cea mai fertilă. Dacă ea doreşte protecţie continuă împotriva sarcinii, trebuie să iniţieze imediat o altă metodă contraceptivă.

4. Ce fel de pilule contraceptive orale pot fi utilizate ca PCU?
Multe contraceptive orale combinate (cu estrogen şi progestativ) şi pilule numai cu progestativ pot fi utilizate ca PCU. Pot fi folosite orice fel de pilule care conţin hormonii utilizaţi pentru contracepţia de urgenţă – levonorgestrel, norgestrel, noretindron, precum şi aceste progestative asociate cu estrogen (etinil estradiol). (Vezi la Formule de pilule şi doze, p. 56, exemple de pilule care pot fi utilizate.)

5. Este sigură luarea ca PCU a 40 sau 50 de pilule numai cu progestativ?
Da. Pilulele numai cu progestativ conţin cantităţi foarte mici de hormon. De aceea, este necesar să fie luate multe pilule pentru a primi doza totală necesară de PCU. Din contră, doza PCU la contraceptivele orale combinate (cu estrogen şi progestativ) este în general de doar 2 până la 5 pilule pentru fiecare din cele 2 doze luate la interval de 12 ore. Femeile nu trebuie să ia 40 sau 50 de pilule contraceptive orale combinate (cu estrogen şi progestativ) în scop de PCU.

6. Sunt PCU sigure în cazul femeilor cu HIV sau SIDA? Pot femeile care primesc terapie antiretrovirală să utilizeze în siguranţă PCU?
Da. Femeile cu HIV, SIDA, precum şi cele care utilizează terapie 3 antiretrovirală pot utiliza în siguranţă PCU.

7. Sunt PCU sigure în cazul adolescentelor?
Da. Studiul asupra utilizării PCU de către fete cu vârsta între 13 şi 16 ani a arătat că utilizarea este sigură. Mai mult, toate participantele la studiu au fost capabile să utilizeze PCU corect.

8. Este posibil ca o femeie care nu poate utiliza contraceptive orale combinate (cu estrogen şi progestativ) sau pilule numai cu progestativ ca metodă regulată, să utilizeze totuşi în siguranţă PCU?
Da. Deoarece tratamentul cu PCU este de durată foarte scurtă.

9. Dacă PCU eşuează în prevenirea sarcinii, are femeia un risc mai mare ca acea sarcină să fie ectopică?
Nu. Până în prezent, nu sunt dovezi care să sugereze că PCU cresc riscul de sarcină ectopică. Studiile din întreaga lume privind PCU numai cu progestativ, inclusiv o recenzie efectuată de United States Food and Drug Administration (Administraţia pentru alimente şi medicamente din SUA), nu au decelat rate mai mari de sarcini ectopice după eşecul PCU, comparativ cu cele găsite în rândul sarcinilor în general.

10. De ce să le dăm femeilor PCU înainte de a avea nevoie de ele? Prin asta nu descurajăm sau influenţăm utilizarea contraceptivelor?
Nu. Studiile pe femei care au primit PCU în avans au arătat următoarele:

  • Femeile care au avut PCU la îndemână le-au luat mai repede după contactul sexual neprotejat, comparativ cu femeile care a trebuit să le procure după contactul sexual. Cu cât sunt luate mai repede, cu atât eficienţa PCU este mai mare.
  • La femeile care au primit PCU în avans, probabilitatea de a utiliza PCU este mai mare decât la femeile care trebuie să se adreseze unui furnizor pentru a obţine PCU.
  • Femeile au continuat să utilizeze alte metode contraceptive, aşa cum o făceau înainte de a primi PCU în avans.

11. Pot femeile să utilizeze PCU ca pe o metodă obişnuită de contracepţie?
Nu. Aproape toate celelalte metode contraceptive sunt mai eficiente în prevenirea sarcinii. Femeia care utilizează cu regularitate PCU drept contraceptiv va avea un risc mai mare de sarcină neplanificată, comparativ cu o femeie care utilizează cu regularitate o altă metodă contraceptivă. Totuşi, femeile care utilizează alte metode contraceptive trebuie să ştie de PCU şi cum să le obţină la nevoie – de exemplu, dacă se rupe prezervativul sau dacă femeia uită 3 sau mai multe pilule contraceptive orale combinate.

[/accordion-item][accordion-item title=”Unde va adresați„]

Pentru o consultație în planificarea familială:

  • Adresați-vă medicului de familie din cadrul instituției medicale din raionul Dvs de reședință (vezi aici). ATENȚIE: daca aparțineți unuia din grupurile social-vulnerabile (vezi aici) puteți beneficia de contraceptive gratuite!
  • Adresați-vă la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor
  • Telefonați la Linia Fierbinte a CIDSR (apel gratuit și confidențial) – 0800-088-08
  • Telefonați la CIDSR – 022355072 / 060903782 / 078306973
  • Scrieți la adresa de e-mail CIDSR –cidsr2012@gmail.com
[/accordion-item][/accordion]

 

скачанные файлы

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept