În Tiraspol a fost lansat Studiul Pilot cu privire la serviciile de avort medicamentos (AM) prin telemedicină. CIDSR a organizat sesiunea de instruire.

12 Iunie, 2023

Pe 6 iunie, în orașul Tiraspol s-a desfășurat training-ul organizat cu ocazia lansării Studiului Pilot cu privire la serviciile de avort medicamentos (AM) prin intermediul platformei de telemedicină în regiunea transnistreană. Training-ul a fost organizat de CIDSR, Chișinău, Moldova – împreună cu Ministerul Sănătății (MS) din Transnistria și Centrul de Planificare a Familiei și Sănătate a Reproducerii din orașul Tiraspol.

În cadrul acestui training, doamna Rodica Comendant, director CIDSR,  a prezentat cele mai recente recomandări ale OMS privind accesul la servicii de avort în condiții de siguranță, inclusiv cele ce se referă la AM prin telemedicină.  Dumneaiei a menționat care sunt perspectivele regionale referitor la aceste servicii de întrerupere a sarcinii și a relatat detalii despre experiențele anterioare de pilotare a AM prin telemedicină, inclusiv pilotarea din R.M..

La evenimentul de instruire au particpat 8 părți interesate, printre care manageri de instituții Profesionale de Învățământ, medici obstetricieni-ginecologi, reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Transnistria și specialiști în colectarea de date.

În cadrul trainingului, Doamna Comendant a anunțat participanții despre începerea iminentă a Studiului Pilot: AM prin Telemedicină în Transnistria. Cu această ocazie, Dumneaiei a răspuns și la multiplele întrebări pe care participanții le-au adresat, întrebări ce se refereau la această nouă inițiativă. Absolut toți participanții și-au exprimat sprijinul și au declarat că sunt nerăbdători să înceapă să lucreze la această nouă inițiativă în regiunea lor. Profesioniștii din domeniul medical, prezenți la training, au povestit despre barierele ce blochează accesul la AM din această regiune, menționând că situația actuală este agravată din cauza faptului că regiunea transnistreană este separată de restul țării. Ulterior ei și-au exprimat dorința și disponibilitatea de a implementa AM prin telemedicină cât mai curând posibil. Astfel a fost confirmată importanța realizării acestui Studiu Pilot anume în regiunea transnistreană, regiune ce în trecut a fost implicată în conflicte militare active.

În cadrul instruirii au participat echipe ce vor implementa Studiul Pilot în Transnistria, membrii echipelor au fost selectați, cu multă atenție, de către reprezentanții Centrului de Planificare Familială și Sănătate a Reproducerii din Tiraspol.

La începutul procesului de instruire participanții au fost prezentați pe nume, au fost inițiati în rolul care li se atribuie și au fost îndemnați spre o comunicare activă și deschisă, ulterior a început instruirea propriu-zisă.

Desfășurarea acestei instruiri a reprezentat un pas important pentru perfecționarea cunoștințelor și abilităților participanților la training, iar selectarea atentă a acestor participanți a fost  necesară pentru a asigura o instruire eficientă și benefică pentru toți cei implicați.

În cadrul training-ului s-a pus accent pe abilitățile de comunicare, pe tehnicile de consiliere și pe principiile etice legate de serviciile de planificare familială și de sănătate reproductivă.

Participanții au fost instruiți cu privire la modul în care să completeze corect formularele necesare, începând cu consimțământul informat. Totodată a fost încurajată participarea activă a celor prezenți, astfel a fost atins scopul de a  contribui la dezvoltarea unor abilități practice ce vor fi utile în consolidarea informației oferite în cadrul instruirii. De asemenea, a fost subliniată importanța acordării unei îngrijiri axate pe solicitant/ă, a respectării diversității culturale și a asigurării confidențialității și a vieții private. În cadrul evenimentului a fost discutată și stabilită o metodă de monitorizare și evaluare pentru a identifica care sunt domeniile ce necesită a fi optimizate și pentru a se asigura că datele studiului sunt colectate și utilizate în cel mai bun și mai precis mod. Totodată s-a convenit că CIDSR va oferi sprijin și consiliere, în mod continuu, pe tot parcursul procesului de implementare, pentru a contribui la succesul echipei Studiului Pilot.

Per ansamblu, programul de formare complex și bine structurat, livrat de CIDSR, a oferit participanților și personalului de la Centrul de planificare familială și sănătate reproductivă din Tiraspol cunoștințele, abilitățile și atitudinile necesare pentru a oferi asistență de calitate persoanelor care apelează la serviciile acestora.

Protocolul studiului, formularele de studiu, consimțământul informat, fișa de instrucțiuni pentru pacienți au fost prezentate și discutate în profunzime cu participanții, materialele de instruire au fost tipărite în prealabil și distribuite celor prezenți. Totodată au fost furnizate 50 de cutii de Medabon, achiziționate în avans pentru acest training, ținem să menționăm că CIDSR a trebuit să furnizeze medicamentele, deoarece, pur și simplu, acestea nu există în farmaciile din Tiraspol, mai mult nu sunt disponibile în farmaciile din toată regiunea transnistreană.

În cadrul instruirii a fost prezentată experiența Moldovei în utilizarea telemedicinei pentru AM, iar site-ul web: www.cidsr.md a fost prezentat participanților drept un exemplu ce reprezintă un instrument accesibil de informare și comunicare, totodată a fost prezentat  site-ul web local: https://reproduchealth.tilda.ws/ , dezvoltat în Transnistria, cu instrucțiuni detaliate privind modul de navigare pe acesta și ce informații pot fi găsite acolo.

Mai aproape de final, participanții au fost instruiți despre cum să completeze formularele de studiu, cu note de parcurs pas cu pas, a fost prezentat și un exemplu de caz de studiu în cadrul căruia s-a  completat răspunsul la fiecare întrebare din formular, acesta reprezentând  un exemplu ce poate fi folosit pentru referințe viitoare. La training a fost scos în evidență și aspectul siguranței și confidențialității pacientului, s-a pus  accentul pe importanță respectăriii acestor drepturi de toți cei implicați,  acest aspect a fost menționat drept unul esențial și de prioritate majoră. Totodată s-a făcut și un tutorial de introducere a datelor, cu instrucțiuni etapizate.

Perioada în care urmează să se desfășoare studiul pilot a fost stabilită de comun acord ca fiind iunie-noiembrie 2023, în speranța că vor putea avea numărul necesar pentru a îndeplini obiectivul de 50 de participanți. De asemenea, s-a hotărât că această perioadă poate fi prelungită în cazul în care numărul de participanți este mult prea mic pentru a putea determina în mod obiectiv dacă metoda de AM prin telemedicină este o opțiune viabilă pentru a fi implementată în protocolul național de avort în condiții de siguranță din regiunea Transnistria.

Din cauza situației delicate în care se află teritoriul Transnistriei, trebuie să purtăm mănuși de mătase, ca să spunem așa, atunci când interacționăm cu reprezentanții Ministerului Sănătății, însă acest studiu pilot va face mult mai mult decât să ne furnizeze niște cifre – va fi o activitate aprobată de Ministerul Sănătății pe care specialiștii locali din domeniul medical o vor putea folosi pentru a justifica de ce se realizează acest studiu, care este susținută de date reale și prezentată ca o modalitate de a dovedi că o astfel de metodă este necesară și reprezintă un pas înainte în dezvoltarea oricărui sistem medical și de sănătate.

S-a convenit să se organizeze verificări lunare de monitorizare, pentru a discuta progresele înregistrate și pentru a clarifica anumite momente care necesită mai multă atenție decât altele. Vom avea ocazia de a urmări progresul activității, de a aborda orice preocupări sau întrebări și de a ne asigura că toate persoanele sunt pe aceeași lungime de undă. Este, de asemenea, o oportunitate de a clarifica orice detalii importante sau momente care necesită mai multă atenție decât altele, contribuind astfel la asigurarea unui proiect eficient și de succes.

Echipa CIDSR este foarte entuziasmată de acest angajament și așteaptă cu nerăbdare să înceapă activitatea propriu-zisă. Putem afirma că a fost realizat un pas esențial pentru asigurarea unei comunicări clare, care ulterior oferă accesul la informații actualizate, în mod regulat, iar acest fapt va consolida succesul în procesul obținerii rezultatelor propuse.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept