CIDSR a organizat Masa rotundă de încheiere a proiectului „Incluziv și accesibil pentru toți: O abordare multi-componentă pentru promovarea drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a femeilor și fetelor cu dizabilități”

10 Mai, 2023

Pe data de 26 aprilie 2023, CIDSR a organizat Masa rotundă de încheiere a proiectului „Incluziv și accesibil pentru toți: O abordare multi-componentă pentru promovarea drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a femeilor și fetelor cu dizabilități”, finanțat de Ambasada Finlandei din Bucureşti, în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală.

În cadrul evenimentului au fost punctate rezultatele proiectului atât în domeniul de advocacy cât și în capacitarea fetelor și femeilor cu dizabilități în exercitarea drepturilor lor, dar și în consolidarea competențelor profesioniștilor de a a fi mai pregătiți în a oferi suport beneficiarelor cu nevoi speciale în exercitarea drepturilor lor și accesarea serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă.

În același timp, s-a discutat activ și despre necesitatea stabilirii pașilor următori în scopul realizării schimbărilor necesare pentru promovarea serviciilor, informațiilor, politicilor și infrastructurii totalmente incluzive în domeniul de drepturi și sănătate sexuală și reproductivă pentru persoane cu nevoi speciale.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității, Agenția Națională Asistență Socială, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”,  UPS Universitatea Pedagogica de Stat Ion Creanga din Chisinau, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului Moldova, UNFPA Moldova, UN Women Moldova, Asociatia MOTIVATIE din Moldova, YK Neovita. De asemenea au participat beneficiarii proiectului, dar și reprezentanții organizațiilor care lucrează în domeniile sănătate sexuală și reproductivă, drept, dizabilitate.

În cadrul Mesei Rotunde, Tatiana Zatâc, Șef Direcția politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, în Ministerul Sănătății, a declarat: ”Acest eveniment este important, pentru că pe tot parcursul desfășurării proiectului am fost alături de cei care l-au implementat și am urmărit atent fiecare pas ce a fost întreprins. Proiectul a fost dedicat persoanelor, în special, femeilor cu dizabilități care au dreptul la servicii de calitate în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Această tematică este importantă și este în vizor și la nivel global”

Dumneaei a mai specificat că: ”Este foarte important ca serviciile pe care le dezvoltăm să fie utile pentru toate femeile, fără excepții or discriminare, iar acest proiect a venit cu realizarea a numeroase sesiuni de informare, cu elaborarea unui ghid ce a fost distribuit medicilor de familie, plus promovarea aspectului primordial de a oferi accesul la cabinete medicale special amenajate pentru persoanele cu dizabilități”.

În discursul suținut în cadrul Mesei rotunde, Doamna Zatâc, a mai menționat că: ”CIDSR este promotorul schimbării, fiind un centru exemplu în care aceste servicii sunt accesibile pentru toate femeile, indiferent dacă au, sau nu un grad de dizabilitate.

”Materialele informative realizate în cadrul acestui proiect sunt extrem de utile pentru comunitatea medicală, dar și pentru societate în general. Instituțiile medicale trebuie și vor deveni mai accesibile, este foarte important ca drepturile la sănătate sexuală și reproductivă a femeilor cu dizabilități să fie respectate.”

Scopul proiectului s-a orientat spre  promovarea activă a  serviciilor, informațiilor, politicilor și infrastructurii, totalmente incluzive, în domeniul de sănătate sexuală și reproductivă (SSR) pentru femei și fete cu dizabilități.

Un obiectiv important al realizării cu succes al acestui proiect a fost Îmbunătățirea practicilor existente a specialiștilor pentru a se asigura că femeile și fetele cu dizabilități obțin informații și asistență de calitate în domeniul sănătății sexuale și reproductive.

În cadrul Mesei Rotunde, Maria Vârlan, decanul Facultății de Psihologie și Psihopedagogie specială, UPS ”Ion Creangă”, a declarat că în cadrul acestui proiect ”s-a actualizat și s-a modificat programul disciplinar, acest proces fiind în curs de aprobare pentru 3 programe de studii superioare (de licență și de masterat) în domeniul Asistență socială”

Doamna decan a mai menționat: ”Colaborarea cu CIDSR a însemnat încă o împlinire profesională de-a noastră și ne-a ambiționat și mai mult să începem modificarea și actualizarea programului de studii, în sensul pregătirii unor cadre profesionale, a unor asistenți sociali instruiți corect în oferirea unor servicii eficiente persoanelor cu dizabilități. Apreciem efortul echipei CIDSR pentru grija ca formarea asistenților sociali în acest domeniu să fie una continuuă, astfel Biblioteca noastră s-a îmbogățit cu broșurile realizate în cadrul acestui proiect, materiale ce oferă informație esențială în acest domeniu pentru studenți și nu doar.”

În cadrul proiectului unul din obiectivele primordiale a fost dezvoltarea capacității femeilor și fetelor cu dizabilități de a-și exercita drepturile sexuale și reproductive și posibilității de a transmite cunoștințele în drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă (DSSR) comunității.

Xenia Siminciuc, Ofițeră în domeniul Drepturilor Omului, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR Moldova) a declarat că:  Ce este foarte important e că progresul se vede prin reacția și experiența pozitivă a beneficiarilor din acest proiect, prin asta putem măsura succesul și putem prevedea continuitatea acestuia.”

În cadrul Mesei rotunde, doamna Rodica Comendant, director CIDSR, a punctat că: ”Femeile și fetele cu dizabilități ne-au comunicat că ele consideră că au aceleași drepturi ca oricare altă persoană la o viață sexuală și reproductivă sănătoasă, ele consideră că au dreptul să creeze o familie, să fie implicate într-o relație și să nască copii, că au dreptul la servicii medicale de calitate și că au dreptul la informare mai complexă.

”Dizabilitatea în viziunea lor nu este un impediment, un impediment este lipsa accesului la serviciile medicale de calitate în cadrul instituțiilor medicale, spre exemplu: lipsa unui cabinet ginecologic adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale, or atitudinea discriminatorie cu care se confruntă…etc. Totodată, în cadrul acestui proiect, am stabilit și că acestea, chiar dacă ar avea posibilitatea să beneficieze de aceste servicii medicale, se simt rușinate și refuză să apeleze la un specialist. Totodată țin să menționez că societatea, per general, este prost informată referitor la nevoile și necesitățile femeilor și fetelor cu dizabilități, în special, din perspectiva sănătății sexuale și reproductive, societatea nu cunoaște cu ce probleme acestea se confruntă.”

La Masa rotundă a participat și doamna Eugenia Berzan, analistă programe în sănătatea sexuală și reproductive, UNFPA. Dumneaei a ținut să accentueze că: ”Nu este primul proiect finalizat cu succes de către CIDSR și ne bucurăm că există o continuitate în tot ce face această organizație, pentru că doar astfel poti fi obținute rezultate de lungă durată. Eroinele ce au participat în filmulețele video motivaționale, realziate în cadrul proiectului, sunt adevărate campioane, pentru că au demonstrat prin propriile istorii de viață că totul este posibil și că toate miturile,stereotipurile și prejudecățile ce există la nivel de societate trebuie și pot fi combătute.”

VIDEO – Fetele și femeile cu dizabilități vorbesc despre drepturile și sănătatea lor sexuală și reproductivă

În cadrul proiectului, CIDSR a reușit adaptarea în format accesibil persoanelor cu dizabilități de vedere (Braille și carte audio) a unui Suport informațional în DSSR. Cartea audio și 80 de broșuri în Braille au fost distribuite și pot fi accesate de persoane cu deficiențe de vedere în filialele bibliotecii speciale și 37 de organizații teritoriale ale Asociației Nevăzătorilor din Moldova de pe întreg teritoriul țării inclusiv regiunea transnistreană. Cartea audio poate fi accesată și pe canalul de Youtube al CIDSR:

CARTE AUDIO – Suport informational in sanatatea si drepturile sexuale si reproductive

În cadrul evenimentului, Dumitru Sclifos, Președintele Asociației Nevăzătorilor din Moldova, a declarat: ”Aș vrea să mulțumesc Ambasadei Finlandei de la București pentru că a susținut acest proiect, foarte binevenit și important pentru femeile și fetele cu dizabilități, sper că acest proiect va consolida și va îmbunăți nivelul de cunoștințe ale acestora în subiectele ce țin de drepturile la sănătatea sexuală și reproductivă.”

Concluziile generale ale dialogului în cadrul Mesei rotunde s-au referit la necesitatea elaborării indicatorilor în domeniul sănătății sexuale și reproductive, în vederea colectării de date segregate pe criterii de dizabilitate. Un alt accent a fost pus pe necesitatea colaborării intersectoriale în problema drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a persoanelor cu dizabilități psiho-sociale, intelectuale din cadrul serviciilor protejate, case comunitare sau centre de plasament temporar. De asemenea s-a  discutat despre eforturile cumulate a organizațiilor de profil în pledoaria pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive a persoanelor cu dizabilități și accesul la servicii medicale adaptate.

Discuțiile au finalizat cu înaintarea unui set de propuneri și pași de acțiune în vederea îmbunătățirii respectării drepturilor și accesului la servicii de calitate în sănătate sexuală și reproductivă pentru persoanele cu nevoi speciale.

Proiectul „Incluziv și accesibil pentru toți: O abordare multi-componentă pentru promovarea drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a femeilor și fetelor cu dizabilități”, a fost finanțat de Ambasada Finlandei din Bucureşti, în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală.

Pentru a face cunoștință detaliat cu rezultatele proiectului Vă recomandăm să consultați documentele atașate la articol.

  1. VIDEO – Masa rotună
  2. Fotografii – Masa rotundă 26.04.2023
  3. Agenda Masa rotundă 26.04.2023
  4. Prezentarea Masa rotundă 26.04.2023
  5. Conluzii și plan de acțiuni. Masa rotundă 26.04.23

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept